Myelom och sexualitet

Av: Christel Wendt, Legitimerad sjuksköterska på Hematologi- och Koagulationskliniken vid Skånes Universitetssjukhus 

 

Myelom och sexualitet

Av: Christel Wendt, Legitimerad sjuksköterska på Hematologi- och Koagulationskliniken vid Skånes Universitetssjukhus 

Ett hälsosamt och tillfredsställande sexliv med någon du älskar kan vara en av livets glädjekällor och givande njutningar. 

Människan är en sexuell varelse från födseln och sexuellt välbefinnande är lika viktigt som mat och dryck för att vi ska må bra och ha god livskvalitet. Även om man är äldre och drabbas av myelom så står sexualiteten ofta för något positivt, för lust till livet. Undersökningar som gjorts om människors sexvanor visar att många har sex långt upp i åren. Kärlek och sexuell lust är starka känslor som inte försvinner med åldern. Ett tillfredsställande samliv i 80-årsåldern är inget ovanligt idag.

Myelom är en blodsjukdom som påverkar skelettet och i regel är det äldre personer i 60–70 årsåldern som drabbas. Många personer har inga symptom alls medan andra drabbas av svåra smärttillstånd. Smärta påverkar olika aspekter av livskvaliteten både fysiskt (rörligheten och sexualiteten) och psykiskt (depressioner och ångest) men livskvaliteten kan även påverkas av medicinska biverkningar. Smärtproblematik innebär ett stort lidande för patienten och partnern. Hur sexualiteten påverkas av myelomsjukdom är förstås väldigt olika men en vanlig orsak till sexuella problem hos personer med myelom är rädslan för smärta vid fysisk aktivitet och biverkningarna av de smärtstillande läkemedlen.

Smärta kan neutralisera, eller förstöra, njutningen av sex och göra att du känner dig isolerad och avstängd från din partner. När smärta blir verklighet i ditt, eller din partners liv, kanske du inte längre känner lust att ägna dig åt sex och samlevnad och njutningen blir mer till plåga för dig och din partner.

För att effektivt kunna hantera din sjukdom behöver du inte offra din sexualitet. Du kan fortsätta att ha ett tillfredsställande sexuellt förhållande, men det kräver lite extra ansträngning från dig och din partner. En av de viktigaste ansträngningarna är att ni kan hålla en öppen och ärlig kommunikation mellan er. Berätta för varandra om era känslor, vad ni vill ha och behöver i ert förhållande och från varandra. Vid sjukdom är det viktigt att hålla kärleken vid liv och ett väl fungerande sexliv före sjukdom kommer i regel att även så förbli efter avslutad behandling. 

Denna sida ses bäst i Internet Explorer 10.0 eller senare | © Janssen-Cilag AB 2020 - Senast uppdaterad:15.06.2020 | Denna webbplats är upprättad av Janssen-Cilag AB, som ansvarar för innehållet | Janssen-Cilag AB * Box 4042 * SE-16904 Solna | Tel: +4686265000 | SMS: +46730120847 | Fax: +4686265100 | Mail: jacse@its.jnj.com | Den är avsedd för personer bosatta i Sverige